2009-04-09 13:53:52• hírek • Szatmár.ro

A mobilitás vágyának teljesülnie kell

Pár hónappal ezelőtt, a gazdasági válság legelején még leginkább csak médiahírként észleltük a válság jelenségét, napjainkban azonban már egyre inkább begyürüzött a mindennapjainkba is: próbálunk jobban takarékoskodni, bizonyos élelmiszercikkekből olcsóbbat vásárolunk, nem vágunk bele könnyü szívvel egy-egy újabb hitelbe, stb. A különböző fogyasztói cikkek keresletcsökkenésével és a hitelbírálatok szigorításával egyidőben munkahelyek szüntek meg az építőiparban, az autóiparban, az elektronikai cikkeket gyártó gyárakban, stb. Bizonyos területek jobban érintettek a témában, bizonyos területekre kisebb nyomás nehezedik. Az autóipar is érintett, hiszen a bankszféra szigorításai hirtelen keresletcsökkenést eredményeztek az autóeladás kapcsán, amely  kihatással van a gyártókon kívül az importőrökre és a kereskedőkre is.

Interjúnkban Andrásy Zsolt urat, az Autonet Import Kft vezérigazgatóját, korábbi kereskedelmi igazgatóját a gazdasági válság autó- és javítóiparra nehezedő nyomásáról kérdezzük, illetve arról, hogyan éli ezt meg a városunkban található, 350-nél is több munkahelyet biztosító presztizscég, az Autonet.

A szatmári olvasók számára ismert és elismert cég az Autonet, ennek ellenére megtenné, hogy röviden bemutatja?

Andrásy Zsolt: Az Autonet Import Kft 1996-ban alakult Szatmárnémetiben, 3 fős vállalkozásként indult, jelenleg Románia piacvezető autó- és javítóipari szolgáltatója és 650-nél is több munkahelyet biztosít az ország 25 városában. Ha viszont az Autonet Cégcsoporthoz tartozó valamennyi, ugyancsak az autó- és javítóiparban tevékenykedő céget nézzük, akkor közel 800 fős Csapattal és majd 120 millió eurós éves forgalommal számolunk Romániában és Magyarországon. Termék- és szolgáltatási portfóliónk igen jelentős, pillanatnyilag kb. 145 márka forgalmazási jogával rendelkezünk, saját logisztikai rendszerünk juttatja el a szükséges cseredarabot, napi szinten az ország legeldugottabb sarkába is.

Hogyan jellemezné ezt a zavaros periódust, hogyan érzik a gazdasági válság hatásait az autó- és javítóiparban tevékenykedők?

A piacvezetői státusz nemcsak azt jelenti hogy egyszerüen elsők vagyunk valamiben és ezt mindenáron próbáljuk megőrizni. A piacvezetői státusz a mi olvasatunkban első sorban kimondhatatlanul nagy felelősséget jelent, hiszen ráhatással vagyunk a piac történéseire, formáljuk azt. Közel 9000 üzleti partnerünk van a két országban, minden lépésünk kihatással van az egyszerü autótulajdonos mélységéig, hiszen a közlekedésbiztonságot, a mobilitást részükre szavatolnunk kell. Nem mellékes a környezetvédelem és egyéb szempontok figyelembevétele sem. Mint piacvezetőknek kötelességünk nyitott szemmel járnunk a világban, hiszen fejlődő ország lévén nálunk a nyugati trendek és történések érvényesülnek előbb utóbb. Ennek köszönhetően nem ért minket váratlanul a jelen gazdasági helyzet. A túlzott, saját erőn felüli és sok esetben már meggondolatlan fogyasztói vásárlói magatartás miatt elemzők évek óta figyelmeztetik a világ gazdasági és bank főszereplőit, hogy előbb utóbb kipukkan a lufi. Ami a lényeg: különböző gazdasági fejlettséggel rendelkező országokat kölönbözőképpen érinti a jelen gazdasági konjunktúra.

Autonet Import Szatmárnémeti székháza

Románia esetében bizakodó vagyok, hiszen az 1000 főre jutó gépkocsiszám, azaz a népesség motorizációs indexe még igen le van maradva a nyugati országokéhoz képest, tehát a stagnálás után nem áll meg az élet, noha nem lesz az eddig megszokott szédületes új- és használtautó eladás mint a megelőző években. 20 év telt el a rendszerváltozás óta, ami nem volt elegendő ahhoz, hogy a lakosság mobilitás utáni vágya teljes mértékben kielégüljön a különböző gépjármüvásárlások lehetősége által. Persze míg ez Romániára érvényes, nyugatibb fejlett országokra nem, hiszen esetenként a gépkocsipark kicserélődött, a motorizációs index is többnyire rendben van. Ez esetben évről évre csökkenő keresletről beszélünk, ami azért visszaüt felénk is: ha csökken a kereslet az újautók iránt, akkor kevesebb a munka egy alkatrész és tartozék gyárban is. Erre a jelenségre megfelelő példa a városunkban is jelen lévő kábelgyár. A globális kereslethiány miatt szenved a gyár még abban az esetben is, ha az illető országban még növekvő tendenciát mutat az új és használtautó eladás.

Had osszak meg egy érdekes jelenséget még Önökkel: mint közismert a januári és februári időszak médiaeseményekben szegényebb mint például egy nyári periódus. Ebben a kontextusban agyonmediatizált társadalmunk szinte minden csatornán, hírmüsorban, gazdasági müsorban a gazdasági válságról kapott- nyílván negatív híreket, ingereket. Ezek az ingerek egy egyébként természetes fogyasztói magatartáshoz vezettek: spórolás, óvatos költekezés, luxuscikkek megvonása, a közüzemi, szolgáltatási, stb. kiadások kritikusabb prioritizálása. Ez a magatartás aztán lecsapódott a napi élet valamennyi területére is és válságszindrómát idézett elő még ott is, ahol a logika és az elemzések tükrében nem kellett volna befolyással legyen. Ezt a jelenséget érezzük például az autószervizes partnerek esetében is, ahol kevesebb lett a munka az autótulajdonosok reakciója nyomán. Év végén egy jó szervízben akár 10-15 napot is várni kellett arra, hogy sorra kerüljön a javítandó gépkocsi, ellenben most akár aznap vagy következő nap megtörténik már a beavatkozás. A szervíztulajdonosok látva a kevesebb javítás miatti forgalom visszaesést, nehezebben fizetik ők is a saját kiadásaikat a disztribútorok felé. Láncreakcióról beszélünk tehát, melynek során minden láncszem érintett valahogyan. Szó nincs például arról, hogy az utak minőségének javulása miatt lett kevesebb a munka a szervízekben, hiszen látjuk nap mint nap az országban uralkodó, tél utáni nehéz kátyúállapotokat. Megfigyelhető jelenség az is, hogy az autótulajdonosok egy kis százaléka ebben a periódusban nem is használja jármüvét, takarékoskodik. A tél és a kátyúszezon utáni javítások ellenben elengedhetetlenek, az autóvezetők józan gondolkodása és a közlekedésbiztonság szem előtt tartása rövidesen ismét munkát biztosít a szervizeknek.

Az Autonet szédületes tempóban növekedett gyakorlatilag megalapítása óta. Mi a helyzet most a válság idején? Mi történik a megkezdett beruházásokkal?

Semmilyen tervezett beruházásunkat nem állítjuk le, sőt. Pár napja nyitottuk meg a suceava-i kirendeltségünket, hamarosan következik a bacau-i telephely megnyitasa is. Moldvai partnereink ezáltal még gyorsabb és minőségibb kiszolgálásban részesülnek. Tovább folytatjuk a magyarországi terveinket is, most van például folyamatban, egy a szatmári raktár méretéhez hasonló raktárnak az áruval való feltöltése Budapest határában, Dunakesziben. Az igazsághoz természetesen hozzátartozik, hogy forgalmi növekedésünk van ugyan ebben a periódusban is az előző év hasonló periódusához képest, de nem olyan mértékü, mint az előző években. Ennek most érthető okai vannak. Az Autonet megalakulása óta évente vagy kétévente minden szempontból megújúl, ez a cég egyik legfőbb erőssége. Új szervezeti felépítésünk most lehetővé teszi, hogy a legapróbb igényekre is képesek legyünk reagálni, illetve jelen gazdasági konjunktúránkban is hathatós segítséget nyújtani üzleti partnereinknek. Ehhez pedig adott egy szenzációs Csapat, mely Szatmárnémeti esetében külön említést és dícséretet érdemel.

Az Autonet Import Magyarország disztribúcios központja Budapesten

A különböző területeken tevékenykedő piacvezető cégek bázisa rendszerint a fővárosokban van. Nekünk eszünkbe nem jutna egy logisztikailag talán előnyösebb fővárost cégközpontnak választani, hiszen ott nem dolgozhatnánk együtt ezzel a nagyszerü Csapattal, amely itt alakult az évek során. Sokan említik Szatmárnémetiben a vállalkozói és városvezetési szférában, hogy mi vagyunk a város nagykövetei, hiszen 120 külföldi nagycéggel vagyunk szerződéses és partneri viszonyban, minden kontinens számos országában. Ennek a nagyköveti státusznak megfelelően is járunk el, hiszen amikor új külföldi látogatónk érkezik, akkor bélteki bort, szatmárhegyi szilvapálinkát és Romániát bemutató turisztikai albumot adunk részükre ajándékba.

Milyen értékesítési stratégiát lehet követni ebben a zavaros periódusban?

A stratégiánk bizonyos elemei változatlanok és természetesen új elemek is vannak az új helyzetben. Korábbi filozófiánkat folytatjuk, miszerint üzleti partnereinket nemcsak pátalkatrészekkel kívánjuk ellátni, hanem egy moduláris rendszerben minden szükséges támogatást biztosítunk részükre, legyen szó müszaki oktatásról, technikai hotline-ról, stb. Ezek gyakorlatilag összetett koncepciók, melyek segítik a szervízvezető munkáját azokon a területeken is, amihez nem ért vagy nincs ideje vele foglalkozni. Ezek a modulok kivétel nélkül azt a célt szolgálják, hogy üzleti partnereink még profibb még gyorsabb szolgáltatást legyenek képesek nyújtani a végfelhasználó autótulajdonosnak, a közlekedésbiztonság és a mobilitás garanciájával. Idén a szervízek keveset fognak beruházni például mühelyfelszerelésekre, célszerszámokra, ezért különböző kikölcsönzési rendszereket fogunk biztosítani részükre. Piacvezetői státuszunk kötelez minket arra, hogy intelligens megoldásokkal segítsük a különböző üzleti partnereinket.

Ezek szerint Ön bizakodó az autó- és javítóipar újbóli fellendülése kapcsán...

A télutó és a kátyuszezon utáni periódus mindig fellendülést hoz a javítóiparban. Az autótulajdonosok felelős és tudatos vezetők, hisz ismerik azt a határt, meddig szabad egy szerkezetileg sérült autóval közlekedni. A közlekedésbiztonság és mobilitás miatt, mely elengedhetetlen számukra, nyilván ez esetben kicsit kitolva a határokat- ismét a szervízekhez fordulnak, tehát a javítóipar fellendül. Természetesen a mi üzleti aktivitásunk szoros összefüggésben van az autó eladással is. Közös érdek, hogy az ország gépkocsiparkja fiatalodjon, hiszen ezáltal környezetkímélőbb, konfortosabb és biztonságosabb jármüvekkel közlekedhetünk. Az autóeladások esetében is bizakodó vagyok, hiszen a korábban említett motorizációs index, tehát a szabad közlekedés vágyának, a mobilitásnak teljesülnie kell.

Köszönöm a beszélgetést!

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: